Spilleregler

Sådan spilles Petanque:

Petanque kan spilles på alle hårde underlag. En grusbane eller en parksti er velegnet.

Spillepladsen bør være 4x15 meter. Turneringsledelsen kan i særlige tilfælde afvikle stævner på mindre baner. Banen skal minimum vøre 3x12 meter. Der kan også spilles på åbne baner.

Petanque kan spilles som,

single       ( en mod en )   hver spiller har 3 kugler

double      ( to mod to )   hver spiller har 3 kugler

trible        ( tre mod tre ) hver spiller har 2 kugler

Hovedmålet er at komme så tæt som muligt på den lille målkugle kaldet grisen, der skal have en diameter mellem 25 og 35 mm.

Der trækkes lod om hvilket hold der skal starte. Vinderne tegner en cirkel med en diameter på 35 til 50 cm. Alle kast i denne runde skal foregå med begge ben inden for denne cirkel, der må ikke styttes med hænder eller andet ved kastet.

En spiller fra det hold der vandt lodtrækningen kaster nu målkuglen ud i en afsstand mellem 6 og 10 m. En spiller fra samme hold kaster så den første kugle så tæt på målkuglen som muligt.

En spiller fra det modsatte hold forsøger nu at kaste en kugle tættere på målkuglen end den første, eller skyde den væk. Dette hold fortsætter med at kaste indtil en af deres kugler ligger tættere ved målkuglen end modstanderens kugle, derefter er det det andet holds tur igen. Når et hold ikke har flere kugler tilbage kaster det andet hold resten af signe kugler.

Når alle kugler er kastet tæller man point, der er kun et hold der kan få point i hver runde. Det hold der ligger nærmest målkuglen får lige så mange point som de har kugler nærmere end modstanderens nærmeste kugle.

Det hold der lå nærmest målkuglen tegner nu en ny cirkel omkring målkuglen og starter næste runde herfra. Man må dog flytte cirklen tilbage herfra, så en maksimal kasteafstand kan opnås.

Der fortsættes på denne måde indtil en vinder er fundet. Vinder er det hold der først når til 13 point.